RK Slovenije
Območno združenje Nova Gorica

Ulica Tolminskih puntarjev 8
5000 Nova Gorica


Tel:   +386 (05) 33 84 902

E-Pošta:
nova-gorica.ozrk@ozrks.si

Upravljanje piškotkov

TRR: SI56 6100 0001 2761 764
DŠ: 66451043
MŠ: 5148324

Uradne ure:
Pon: 08.00-12.00
Sre:  08.00-12.00, 14.00-16.00
Pet:  08.00-12.00

Urnik skladišča:
(Langobardska ul. 8, 5250 Solkan)
Čet:  14.00-16.00

TEČAJ PRVE POMOČI:

- tečaj iz PP:
  08.04.2019

- izpit iz PP:    12.04.2019
                                                                                     


Več v rubriki PRVA POMOČ!

 

Pomoč prebivalcem BIH in Srbije

Rdeči križ Nova Gorica organizira zbiranje pomoči za poplavljene v  Srbiji in Bosni in Hercegovini, od danes 26.5. do petka 30.5.2014, od 09.00 do 16.00, v prostorih skladišča RK Nova Gorica, Langobardska ulica 8, 5250 Solkan.

Nujne potrebe po materialni pomoči so v obeh državah naslednje:
- konzervirana hrana z rokom nad 6 mesecev, hrana primerna za otroke
- ustekleničena voda, ostala brezalkoholna pijača,
- otroške plenice ter plenice za odrasle,
- higienski pripomočki (vlažni robčki, mila, higienski vložki, tamponi, geli za tuširanje, šamponi, toaletni papir…),
- dezinfekcijska sredstva in sredstva za čiščenje,
- metle, lopate,
- sredstva proti komarjem,
- zaščitne rokavice.

TEKSTILA IN ČEVLJEV NE SPREJEMAMO!!!!
 

Odprt je račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za prizadete družine in posameznike, in sicer:
- Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
- TRR: SI56 0310-0111-1122-296
- SWIFT: SKBASI2X
- Koda namena: CHAR
- Sklic za Bosno: 00 937057
- Sklic za Srbijo; 00 937058
- BIC banke: SKBASI2X,
- Koda namena: CHAR.


Hvala za odziv na poziv za pomoč.
 

Podeli:

Humanitarna akcija "PODARIMO UTRIP"

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica pripravlja projekt

" PODARIMO UTRIP "
(AED v vsako krajevno skupnost MONG)

Naš cilj je, da v roku dveh let postavimo vsaj 17 AED, v vsako KS enega, na točko, kjer bo AED dostopen 24 ur dnevno. Strošek enega AED, potrebne omarice ter informacijske table je cca. 2.800,00 evrov. Celoten projekt skupaj z izobraževanjem prebivalstva ocenjujemo na cca. 50.000,00 evrov.

Ker je v teh časih težko naenkrat zbrati toliko denarja, se na vas obračamo s prošnjo, da si med seboj pomagamo in po najboljših močeh skupaj finančno podpremo projekt.

Sredstva lahko nakažete na naš TRR 0475 0000 0417 830; sklic 002212; namen "Podarimo utrip"

Pregovor pravi: "Kdor reši eno življenje, reši cel svet". Nikoli se namreč ne ve, morda bo že jutri prav vaša pomoč rešila življenje nekomu od vas ali vaših bližnjih. Imejmo to v mislih, skupaj podprimo projekt za nakup AED in namesto novoletnih daril in čestitk raje PODARIMO UTRIP.

V Sloveniji vsak dan doživi nenadni srčni zastoj 10 ljudi, od tega jih 5-6 takoj umre!
80 % vseh nenadnih srčnih zastojev se zgodi doma ali na javnih mestih oziroma izven zdravstvenih ustanov. Z vsako minuto brez ustrezne pomoči se možnost preživetja zmanjša za 10 %!

Nenadni srčni zastoj se pojavi brez opozorila, srce zastane, preneha črpati kri in če oživljanje ni pravočasno, človek umre. Lahko se zgodi vsakomur in kjerkoli. Vzrok je največkrat motnja ritma, ki se jo lahko prekine samo z elektrošokom. Čas, ki ga potrebuje ekipa nujne medicinske pomoči (NMP) za prihod na kraj dogodka,  je približno 5 min za radius 3 do 5 km, kar pomeni, da ne moremo samo čakati na prihod reševalnega vozila, izredno pomembno je, da prisotni takoj, ko pokličejo pomoč, pričnejo s temeljnimi postopki oživljanja in s tem kupijo čas do prihoda NMP.  Vsako minuto brez ustrezne pomoči oziroma AED se možnost preživetja zmanjša za 10%, po 5 minutah po ustavitvi pretoka krvi pa propadejo tudi možganske celice.  Preživetje osebe, ki doživi nenaden srčni zastoj, je odvisno od tega, kako zgodaj se prične s temeljnimi postopki oživljanja (TPO) in kako zgodaj se izvede defibrilacija. Defibrilator (AED) je manjša elektronska naprava, ki z električnim sunkom požene srce v normalni srčni ritem. Če je defibrilator takoj na voljo, se bo možnost preživetja povečala za več kot 10-krat! Sama naprava je enostavna za uporabo,  v osnovi namenjena laikom in jo lahko uporabi kdorkoli, saj se ob vklopu naprave samodejno aktivira glasovno vodenje TPO v slovenskem jeziku.

V MONG je po podatkih baze AED na javnih mestih nameščenih 12 defibrilatorjev  vendar niti eden ni dostopen 24/7. Vsi razen enega so nameščeni na območju KS Nova Gorica, kar pomeni, da je v preostalih 17-tih KS, ki so od mestnega središča bolj oddaljene in kjer je odzivni čas ekipe NMP še daljši, možnost preživetja ob nenadnem srčnem zastoju malo verjetna. Vemo, da število srčno-žilnih bolezni dandanes strmo narašča in da lahko v bodoče pričakujemo, da bo nenadnih srčnih zastojev še več. Če želimo dvigniti stopnjo preživetja, bi bilo zato nujno potrebno vzpostaviti mrežo stalno dostopnih defibriliatorjev tudi v bolj oddaljenih in težje dostopnih krajih, kjer ljudje brez AED-ja te možnosti praktično nimajo.


 

Podeli:

Pomagamo Reneju

SPOŠTOVANI !

Za dobrodelno akcijo, ki jo pripravljajo za pomoč malemu Reneju, zbiramo rabljene, a ohranjene ter izključno samo otroške reči.

Če imate doma stvari, ki jih ne potrebujete več in bi se jim bili pripravljeni odpovedati za dobro malemu junaku, vas prosimo, da jih oddate v četrtek, 14.5 ali v petek 15.5 med 14:00 in 18:00 uro v Hišo pravih srečanj v Renčah. Lahko pa jih tudi pripeljete na dan prireditve na samo prizorišče dogajanja. Prireditev v Bukovici pri dvorani bo potekala naslednjo soboto, 17.5 2014 in bo začela ob 10:00 dopoldan.

Prinesete lahko karkoli, povezano z otrokom- oprema, igrače, knjigice, dvd-ji, oblačila,… Prosimo pa vas, da sami presodite ohranjenost. Stvari v slabem stanju verjetno nihče ne bi kupil. Z darovanjem in z udeležbo dokažimo, da nam ni vseeno. V Renejevem imenu se vam že vnaprej zahvaljujemo…

Podeli:

Teden Rdečega križa 8.5. - 15 .5.

Z mednarodnim dnem Rdečega križa se tudi v Republiki Sloveniji začenja tradicionalni Teden Rdečega križa Slovenije, ki bo potekal od 8. do 15. maja. Letošnji teden bo potekal pod sloganom "Moja rdečekrižarska zgodba – 70. obletnica ustanovnega zbora RKS, saj je bil 18. junija 1944 v Gradacu, v Beli krajini s sklicem ustanovnega zbora ponovno vzpostavljen Rdeči križ Slovenije, ki je nemudoma pričel razvijati številne dejavnosti za pomoč narodnoosvobodilni vojski, prebivalstvu, otrokom padlih borcev in drugim žrtvam fašističnega terorja. Hkrati je RKS pričel tudi z obnovo krajevnih odborov in naletel na velik odziv ter razumevanje takratne javnosti.

Ob tej priložnosti izdaja Rdeči križ 2.800.00 doplačilnih znamk in 25.000 doplačilnih vozovnic v vrednosti 0,17€ (kom), ki bodo na voljo na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije in železniških in avtobusnih postajah. Na ta način zbrana sredstva bo Rdeči križ namenil za izvajanje humanitarnih programov v korist najranljivejših skupin prebivalstva.

V letu 2013 je Rdeči križ Nova Gorica iz naslova Tedna Rdečega križa prejel 8.654,84 evrov, od tega smo namenili 2.954,99 evrov za nakup šolskih potrebščin, 5.038,17 evrov za materialno in finančno pomoč socialno ogroženim posameznikom in družinam, 182,49 evrov za izvajanje programa delitve hrane iz Intervencijskih zalog hrane EU, ter 479,19 evrov za izvajanje ostalih socialno humanitarnih programov.

V tednu RK bomo s pestrim programom sodelovali tudi mi, Rdeči križ Nova Gorica.
• V petek in torek je redna krvodajalska akcija, in ker smatramo, da krvodajalci z darovanjem krvi izrazijo največjo možno humano dejanje, se jim bomo na teh dveh odvzemnih dneh še posebej zahvalili in jim poklonili skromno zahvalo;
• Posebno pozornost bomo v tem tednu namenili predvsem najmlajšim, prvošolcem, katerim bomo s pomočjo mentoric na osnovnih šolah organizirali "Urice Rdečega križa", poskušali predstaviti Rdeči križ in pomen humanosti in prostovoljstva. Tako bomo preko 650 najmlajših seznanili z dejavnostjo Rdečega križa in jim dan popestrili z zanimivimi gradivi in manjšim darilcem Rdečega križa;
• V četrtek organiziramo dan odprtih vrat za najmlajše – otroke iz novogoriških vrtcev, s katerimi uspešno in redno sodelujemo na različnih humanitarnih programih skozi celo leto. Ta isti dan bomo imeli Dan odprtih vrat našega skladišča, kjer bomo razdeljevali prehrambne pakete socialno ogroženim osebam, kar je v tem trenutku zelo pomembna in nujna dejavnost naše organizacije, ter sprejemali vso materialno pomoč občanov in krajanov;
• V soboto bomo sodelovali z ekipo Prve pomoči na Dnevu odprtih vrat Civilne zaščite občine Miren Kostanjevica, ki so bo letos odvijal v Biljah. Občani in krajani bodo imeli možnost si brezplačno izmeriti sladkor v krvi, holesterol ter krvni pritisk;
• V nedeljo Krajevna organizacija RK Renče prireja prireditev ob 70. Letnici neprekinjenega delovanja Rdečega križa v Renčah;
• Dejavnost Rdečega križa bomo predstavili tudi na srednješolskem intervjuju ter intervjuju v Vrtcu Kurirček;
• Cel teden pa je namenjen humanitarni akciji "Moj trenutek za dobrodelnost" s katero bomo poskušali zbrati dodatne količini prehrambnih artiklov. Občani lahko svojo donacijo oddajo na samem sedežu RK, oz. v nekaterih nakupovalnih središčih v to namenjene in označene vozičke.
 

Podeli:

Naši superjunaki in prva pomoč

Otroški vrtec Nova Goric in RKS - Območno združenje Nova Gorica sta organizirala tečaje prve pomoči "Superjunaki in prva pomoč". Tečajev se je udeležilo preko 200 predšolskih otrok. Skupaj z licenciranim predavateljem, Matjažem Suličam, in vzgojitelicami so otroci spoznali, kako ravnati v primeru odrgnin, vreznin, opeklin, krvavitve iz nosu, piku in ugrizu živali, izbitem zobu, poškodbi okončin, delni zapori dihalne poti in ravnanje pri neodzivnem človeku ter nujno številko 112.
Pri spoznavanju vsakodnevnih poškodb, ki se dogajajo doma, v vrtcu ali na otroškem igrišču, so se otroci poleg pravilne oskrbe poškodb, kar je ključno za kasnejše zdravljenje, naučili tudi kako ostati mirni, samozavestni in odločni v neugodnih okoliščinah (jok, bolečina, kri) na kraju nezgode.

Podeli:

Starejši na Debelem rtiču

Rdeči križ Nova Gorica je iz donatorskih sredstev (FIHO ter Peljimo jih na morje) omogočil štirim starejšim osebam enotedensko brazplačno letovanje v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič RKS. Namen letovanja je predvsem to, da starejšim omogočimo druženje s sovrstniki, omogočimo teden nepozabnih lepih trenutnok ter kopanje v morski vodi. Potrebno je vedeti, da socialno ogrožene starejše osebe že več let niso "okusili" morske vode, nekateri pa so jo celo prvič.

Podeli:

Motoristi spet darovali kri

Moto klub OK Riders so že sedmič zapored pripravili tradicionalno, uspešno krvodajalsko akcijo. V četrtek, 10.04.2014, se je akcije udeležolo preko 40 krvodajalcev. Za vse udeležence krvodajalske akcije je Rdeči križ Nova Gorica pripravil manjše presenečenje - darilce, ki je letos bilo "odsevni brezrokavnik". Prav tako se je motoristom zahvalil Center za transfuzijsko dejavnost NG z hladno-toplim gelom. Leotšnji pokrovitelj akcije je bila Občina Brda, ki je vse motoriste brezplačno povabila na kosilo na Sabotin.

Posebno zahvalo so jim na akciji izrekli tako Aleš Markočič, sekretar RKS OZ NG, Andrej Markočič, direktor Občine Brda ter vodja Centra za transfuzijsko dejavnost NG dr. Janča Černe.

Motoristi v tem dnevu niso bili le krvodajalci ampak tudi donatorji, saj so z zbranimi prostovoljnimi prispevki pomagali Oddelku za invalidno mladino Stara Gora.

 

Podeli:

55 srednješolcev kri darovalo prvič

Šolski center Nova Gorica, ki vključuje kar sedem organizacijskih enot, je skupaj z Rdečim križem Nova Gorica in Centrom za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica, izpeljal že drugo  krvodajalsko akcijo za dijake Šolskega centra Nova Gorica, ki bo vsekakor postala tradicionalna. Po predhodnem izobraževanju dijakov, se je v dveh dneh, za darovanje najdragocenejše tekočine – kri, odločilo kar  55 dijakov in dijakinj, ki so kri darovali prvič.
Za prvo darovanje krvi je potreben pogum, potem dajanje postane stil življenja, ki ga ne najdemo na modnih revijah, na glamuroznih straneh, itd.
Kri je najdragocenejše zdravilo, ki nima cene in ki pomeni življenje. Številni jo dnevno in brezplačno darujejo, da bi s tem povrnili zdravje in rešili življenje anonimnim posameznikom.

HVALA!

 

Podeli:

Tudi najmlajši pomagajo

Pomoči potrebnih na Goriškem je iz leta v leto več. Zadnja leta opažamo, da se število prosilcev humanitarne pomoči vsako leto dvigne za cca. 20%. Žal se donirana finančna sredstva kot tudi materialna pomoč ne povečuje enako kot število prosilcev, zato poskušamo na razne načine pridobiti čim več dobrih ljudi, ki so pripravljane pomagati na bilokateri način.

Z veseljem so nam pomoč ponudili tudi najmlajši, otroci Goriških vrtcev. Otroci nas obiskujejo vsaj trikrat letno in vsakič zbirajo določene artikle. Včasih nam prinesejo otroška oblačila, drugič hrano tretjič šolske potrebščine, zgodilo pa se je tudi, da so namesto kepice sladoleta denar namenili skaldu Solidarnosti.

Ob tej priložnosti otrokom predstavimo delovanje naše organizacije in povdarjamo pomen humanitarnosti.
Tokrat (na sliki) so nas obiskali otroci iz vrtca Julke Pavletič iz Solkana.

Podeli:

Dobrodelna Elektro primorska

Območno združenje Rdečega križa Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica pripravlja projekt "PODARIMO UTRIP". (AED v vsako krajevno skupnost MONG).
V Sloveniji vsak dan doživi nenadni srčni zastoj 10 ljudi, od tega jih 5-6 takoj umre!
80 % vseh nenadnih srčnih zastojev se zgodi doma ali na javnih mestih oziroma izven zdravstvenih ustanov. Z vsako minuto brez ustrezne pomoči se možnost preživetja zmanjša za 10 %!
V MONG je po podatkih baze AED na javnih mestih nameščenih 12 defibrilatorjev  vendar niti eden ni dostopen 24/7. Vsi razen enega so nameščeni na območju KS Nova Gorica, kar pomeni, da je v preostalih 17-tih KS, ki so od mestnega središča bolj oddaljene in kjer je odzivni čas ekipe NMP še daljši, možnost preživetja ob nenadnem srčnem zastoju malo verjetna. Vemo, da število srčno-žilnih bolezni dandanes strmo narašča in da lahko v bodoče pričakujemo, da bo nenadnih srčnih zastojev še več. Če želimo dvigniti stopnjo preživetja, bi bilo zato nujno potrebno vzpostaviti mrežo stalno dostopnih defibriliatorjev tudi v bolj oddaljenih in težje dostopnih krajih, kjer ljudje brez AED-ja te možnosti praktično nimajo.

K projektu je z veseljem ob koncu leta 2013 pristopilo podjetje Elektro primorska, ki je štirim Območnim združenjem podarilo 4 defibrilatorje. Defibrilatorje, skupaj z omarico v vrednosti 9.000,00 € smo prejeli RK Nova Gorica, Koper, Tolmin ter Sežana. Donacijo je predal predsednik uprave Elektro primorske, g. Uroš Blažica, kateremu gre posebna zahvala za podporo projektu.

Podeli:

Donacija Mestne občine Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica se je tudi letos odločila, da namesto novoletnega ognjemeta, nameni 5.000,00 € za pomoč socialno ogroženim družinam. Polovico teh sredstev je prejel tudi Rdeči križ Nova Gorica, katera sredstva bomo namenili 5-im socialno ogroženim družinam iz Mestne občine Nova Gorica.

Darilno vrednosti bon je nekaj minut pred novim leto prejel sekretar Rdečega križa Nova Gorica g. Aleš Markočič, katerega mu je vročil župan Mestne občine Nova Gorica, g. Matej Arčon.

ISKRENA HVALA!

Podeli:

LETO 2014

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Nova Gorica,

želi prostovoljcem, donatorjem in vsem,

ki na svoj način pripomorete k uspešnosti naše organizacije,

veliko sreče, zdravja in nasmejanih dni,

v letu 2014!

SREČNO!

Podeli:

V Osnovno šolo z nekoliko manj skrbi

Novo šolsko leto se neusmiljeno približuje, s tem pa se povečuje tudi skrb staršev šoloobveznih otrok iz socialno šibkih družin.
Na Rdečem križu Nova Gorica se zavedamo stiske tako družin kot otrok, zato smo se je odločil pomagati prebroditi ta težek trenutek prvega šolskega dne.
V mesecu avgustu smo začeli z razdeljevanjem darilnih bonov v višini 30,00 evrov, za nakup šolskih potrebščin.  Po naših lastnih podatkih, smo prišli do podatka, da pomoč na goriškem potrebuje 128 otrok. Skupna pomoč bo preko 3.800,00 evrov.
Verjamemo, da je še kar nekaj otrok, ki bi potrebovali našo pomoč, zato  pozivamo vse, ki pomoč potrebujejo, da se obrnejo na našo organizacijo.

Rdeči križ bo tudi vesel vseh, ki bodo darovali kakšen šoloobvezni artikel in s tem pripomogli k naši še uspešnejši akciji. Hkrati pa se zahvaljujemo že vsem, ki so do danes to dobrodelno gesto že storili. Zelo pozitivno so se v mesecu juniju odzvale kandidatke za Kraljico Vrtnic.

Donirane artikle smo v večji meri že delili junija in julija, kar smo pa dobili čez poletje in kar še bomo, pa bomo razdeljevali v mesecu septembru, ko bomo po prejem materialne pomoči (hrana, higienski pripomočki,…) povabili vse socialno ogrožene družine s šoloobveznimi otroki.

Podeli:

107 ton pomoči za prizadete v BIH

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Nova Gorica se je takoj odzvalo na zbiranje humanitarne pomoči ob katastrofalnih poplavah, ki so prizadele Bosno in Hercegovino, Srbijo ter Hrvaško. Akcija je stekla že prvi dan po poplavah, tako da smo se skupaj z Društvom SLOGA in Pravoslavno cerkvijo dogovorili, da bomo vso humanitarno pomoč na prizadeta območja peljali preko Rdečega križa, saj je to organizacija ki ima pooblastilo za pošiljanje mednarodne humanitarne pomoči. Zbirni center pomoči je deloval v skladišču Rdečega križa v Solkanu in na samem sedežu vsak dan od 9.00 do 18.00 ure ter na drugih začasnih lokacija na goriškem.
V samo akcijo se je vključilo veliko število društev, podjetij, ter posameznikov. Skupaj smo na prizadeta območja odpeljali 107 ton najrazličnejše humanitarne pomoči v skupni vrednosti preko 181.000,00 €.

Na podlagi dogovora, ki smo ga sprejeli s ključnimi sodelujočimi organizacijami, smo vso zbrano pomoč odpeljali v Bosno in Hercegovino in sicer direktno na:
- Rdeče križe Modriča
- Rdeči križ Doboj
- Rdeči križ Šamac
- Rdeči križ Prijedor
- Rdeči križ Bijeljina
- Rdeči križ Brčko
- Rdeči križ Šekovići

RKS – Območno združenje Nova Gorica je poleg celotne koordinacije humanitarne akcije iz lastnih sredstev (tudi s pomočjo Krajevne organizacije Rdečega križa mesta NG, Bilje, Renče ter Prvačine) namenil tudi pomoč v višini 3.328,49 evra. S temi sredstvi smo nakupili otroške plenice ter hrano za dojenčke.
V samo akcijo je bilo vključenih preko 60 prostovoljcev, ki so skupaj opravili preko 1500 prostovoljnih ur dela.

Prav tako se je v akcijo vključilo nacionalno društvo - Rdeči križ Slovenije. Do današnjega dne se je zbral že preko 200.000 € prostovoljnih prispevkov slovenskega prebivalstva in gospodarstva, od katere smo 150.000 € že poslali sestrskima organizacijama (vsaki po 75.000 €), več kot 40.000 € z SMS donacijami in velike količine materialne pomoči po svojih skladiščih po vsej Sloveniji.

Tako je Rdeči križ Slovenije skupaj z Območnimi združenji Rdečega križa v Bosno in Hercegovino ter v Srbijo poslal 153 pošiljk pomoči. Skupna pomoč je bila preko 650 ton.

Podeli:

Iz sklada Solidarnosti 3.500 € za BIH

Rdeči križ Nova Gorica je skupaj s Krajevnimi organizacijami Rdečega križa Nova Gorica iz Sklada Solidarnosti in iz zbranih sredstev članarine, namenil 3.500,00 € za nakup otroških plenic in otroške hrane za prizadete v poplavah v Bosni in Hercegovini. Omenjeni artikli in še veliko ostale humanitarne pomoči, ki se je zbrala v našem skladišču je bila že odpeljana na prizadeta območja. Pomoč je bila predena Rdečemu križu Modriča, Doboj ter Šamac. Odziva prizadetih je bil nadpričakovanjem saj so se zelo razveselili te pomoči, ki je bila takšna kot jo trenutno potrebujejo (hrana, čistila, higienski pripomočki, posteljnina, voda, spalne vreče). Da je prišla pomoč v prave roke in da so jo bili zelo veseli je tudi dokaz župana mesta Modrića, ki pravi: "Hvala Vam za solidarnost koju ste pokazali za građane koje je zadesila poplava na području opštine Modriča. Vaša solidarnost i svih građana Nove Gorice nam mnogo znači, tako što suosjećate sa nama u ove teške dane prirodne katastrofe. Hvala za humanitarnu pomoć koju smo primili jer je lakše živjeti kad znaš da imaš prijatelje koji su spremni da ti pomognu.
Srdačan pozdrav Vama i vašim sugrađanima."
S  poštovanjem,
Načelnik opštine
Mladen Krekić

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Nova Gorica